Ecologisch Branden

Iedereen kan zijn steentje bijdragen door bewust en op een ecologische manier hout te branden, en zo het milieu te sparen.

Gebruik droog hout

Het is van groot belang dat het hout dat u gebruikt, droog is.  Branden met nat hout geeft uiteraard geen vlotte verbranding, maar belangrijker is dat branden met nat hout een grote rookontwikkeling geeft en het de uitstoot van fijn stof aanzienlijk vermeerdert.

Nat hout heeft gemiddeld 60% vochtpercentage, en het milieu zal u dankbaar zijn dat u dat terugbrengt tot 15 à 20% door uw hout lang genoeg en onder de juiste omstandigheden te laten drogen.

Leg tijdig nieuw hout op

Wanneer het hout is veranderd tot een roodgloeiende laag op de bodem, dan is het moment aangebroken om het volgende blok erop te leggen.  Op deze manier zal het nieuwe blok gemakkelijk vuur vatten zonder dat er extra energie nodig is.  Wacht u te lang, totdat het vuur bijna is uitgedoofd, is er veel energie nodig en verhoogt de uitstoot van fijn stof.

Zwitserse methode

Deze omgekeerde methode werd ontdekt in Zwitserland, waar bleek dat dit de meest milieuvriendelijke manier is om een houtkachel aan te steken.  De uitstoot van fijn stof vermindert met maar liefst 72% indien een houtkachel op deze manier wordt ontstoken.

De werkwijze is heel eenvoudig:

  • Vooraleer het vuur aan te steken: controleer dat de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig openstaan.
  • Bedek de bodem van de kachel met enkele grote blokken droog hout.
  • Leg hierop een aantal kleinere blokken met daarop uw aanmaakblokje of houtkrul.
  • Bovenaan komt het aanmaakhout.
  • Zorg ervoor dat het hout wordt gestapeld met voldoende tussenruimte.
  • Het vuur kan nu worden aangestoken.
X